Jelly Beans – pomysł na pyszny upominek

Jelly Beans to produkt niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych. Pochodzi jednak z zupełnie innego miejsca na ziemi. Ma swoje odniesienia w popkulturze. To przysmak uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Coraz bardziej odkrywany i popularny również w krajach europejskich.

Czym są Jelly Beans?

Jelly Beans to rodzaj słodyczy. Na tle innych wyróżniają się kształtem, który przypomina fasolkę. Posiadają miękką i słodką powierzchnię. Wnętrze zaś jest żelowe. Występują w wielu różnych kolorach i smakach, które potrafią być wielkim zaskoczeniem. Wytwarzane są przede wszystkim z cukru. Nazwa Jelly Beans trafnie więc określa ten produkt nazywając go „galaretkową fasolką”.

Jej pierwowzorem był „rachatłukum”. To środkowowschodni przysmak w formie słodkiej, niemal rozpływającej się w ustach galaretki, inaczej nazywanej „ukojeniem gardła”. Zainspirował się nim bostoński cukiernik Wiliam Schrafft, który rozpoczął produkcję w 1861 roku. By zapoznać konsumentów ze swoim wyrobem i zachęcić do kupowania go, rozpoczął kampanię mająca na celu przekonanie ludzi, by wysyłali jego nieznany jeszcze wtedy wyrób, do żołnierzy walczących na frontach wojny secesyjnej.

Stanach Zjednoczonych Jelly Beans zyskały prawdziwą popularność dopiero na początku XX wieku. Obecnie historycy twierdzą, że słodycze te od lat 30. XX wieku są związane z amerykańskimi obchodami święta Wielkanocy.

Czym wyróżniają się Jelly Beans?

W połowie minionego wieku fasolki Jelly Beans były już znane w całych Stanach Zjednoczonych, a obecnie te kolorowe cukierki cieszą się popularnością w wielu miejscach na całym świecie.  Na ich cześć została nazwana jedna z wersji systemu operacyjnego Android, występująca w smartfonach. Powstało również logo, przypominające słoik z tym produktem.

Fasolki Jelly Beans zostały wspomniane w filmie „Babe: Świnka w mieście”, gdzie bohaterowie otrzymali porcję smakołyków. Fasolki o niemalże wszelkich możliwych smakach, są też znane z sagi o słynnym czarodzieju Harrym Potterze. Jelly Beans wyróżniają się nie tylko kolorami, ale także smakami. Poza pysznymi, klasycznymi smakami owocowymi, można spotkać fasolki zupełnie zaskakujące i to nie tylko nutą różowej waty cukrowej, gumy balonowej czy lodów. Posmakować można coś, co na co dzień nie jest brane przez ludzi do ust. Nietypowe smaki jak psia karma lub niesamowicie ostre, pikantne fasolki, są świetną okazja do spróbowania czegoś nowego lub zrobienia znajomym psikusa.

Jelly Beans to niezwykłe fasolki, których smaki warto poznać i podzielić się nimi ze znajomi.